Computer Basic MCQs PDF For All Competitive Tests

0
168
Computer Basic MCQs PDF

Computer Basic MCQs PDF

This blog contains Computer Basic MCQs PDF collected from past papers with answer key.

 

01.Which function calculate the largest value in a set of number?

✓ Average

✓ Count

✓ Minimum

✓ Maximum

✓ None of these

Ans: (4)

2. What do you often use to create a chart?

✓ Pie Wizard

✓ Excel Wizard

✓ Data Wizard

✓ Chart Wizard

✓ None of these

Ans: (4)

3. What displays  content of the active cell?

✓ Name box

✓ Row Headings

✓ Formula bar

✓ Task pane

✓ None of these

Ans: (3)

4. By default, your documents print in _mode?

✓ Landscape

✓ Portrait

✓ Page Setup

✓ Print View

✓ None of these

Ans: (2)

6.To move to the bottom of a document,we need to press ?.

✓ Insert key

✓ Home key

✓ Ctrl key + End key

✓ End key

Ans: (3)

7.Which  of the following four words is odd?

✓ Application

✓ Peripheral

✓ Programmed

✓ Software

✓ None of these

Ans: (2)

8. If formation of computer, the hardware’s……….are used.?

✓ Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Software and Network

✓ Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse Programme and Network

✓ Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Printer and Modem

✓ Monitor, Central Processing Unit (CPU), Keyboard, Mouse, Application and Network

✓ None of these

Ans: (3)

9. In page preview mode?

✓ You can see all pages of your document

✓ You can only see the page you are currently working

✓ You can only see pages which do not contain graphics

✓ you can only see the title page of your document

✓ None of these

Ans: (1)

10.A CPU contains?

✓ a card reader and a printing device

✓ an analytical engine and a control unit

✓ a control unit and an arithmetic logic unit

✓ an arithmetic logic unit and a card reader

✓ None of these

Ans: (3)

11. Which one  of the following controls  process of interaction between the user and the

operating system?

✓ User interface

✓ Language translator

✓ Platform

✓ Screen saver

✓ None of these

Ans: (1)

12.On which grouping , while formatting the text in word?

✓ Table, paragraph and index

✓ Paragraph, index and section

✓ Character, paragraph and section

✓ Index, character and table

✓ None of these

Ans: (2)

13.When you wanna move some text from one page to a another page, the best method ?

✓ drag and drop

✓ cut and paste

✓ delete and retype

✓ find and replace

✓ None of these

Ans: (2)

14.The first computers were programmed using?

✓ assembly language

✓ machine language

✓ source code

✓ object code

✓ spaghetti code

Ans: (2)

✓ 15.How many are the margins on page?

✓ Two (header and footer)

✓ Four (Upper, lower, right, left)

✓ Two (Landscape, portrait)

✓ Two (Upper and lower)

✓ None of these

Ans: (2)

16. An is a combination of hardwares and softwares that facilitates the sharing of

information between computing devices.?

✓ network

✓ peripheral

✓ expansion board

✓ digital device

✓ None of these

Ans: (1)

17. The settings are automatic and standard?

✓ icon

✓ default

✓ CPU

✓ peripheral

✓ None of these

Ans: (2)

18. Coded entries which are used to get access to a computer system are called?

✓ Entry codes

✓ Passwords

✓ Security commands

✓ Code words

✓ None of these

Ans: (2)

19.To view information on  web you must have ?

✓ cable modem

✓ web browser

✓ Domain Name Server

✓ hypertext viewer

✓ None of these

Ans: (2)

20.Which  commands is given to reboot the computer?

✓ Ctrl + Alt + Del

✓ Ctrl + Shift + ?

✓ Ctrl + Shift + Del

✓ Ctrl +Alt + shift

✓ Ctrl + Alt + Tab

Ans: (1)

21. By default, your documents print in which  mode.?

✓ Landscape

✓ Portrait

✓ Page Setup

✓ Print View

✓ None of these

Ans: (2)

22. To find and load a file that is saved ?

✓ select the Close command

✓ select the New command

✓ select the Save command

✓ select the Open command

✓ None of these

Ans: (4)

23.Which function calculates the largest value in a set of numbers?

✓ Average

✓ Count

✓ Minimum

✓ Maximum

✓ None of these

Ans: (4)

24. Which of the following statements is true ?

✓ Minicomputer works faster than Microcomputer

✓ Microcomputer works faster than Minicomputer

✓The  Speed of both the computers is the same

✓ The speeds of both of these computers cannot be compared with the speed of

advanced

✓ computer

✓ None of these

Ans: (1)

Q.25 Father of computer?

✓ Marconi

✓ Gram bell

✓ Charles Garbage

✓ Stephan Hoking

Ans. (3)

Computer Basic MCQs PDF Download Here

Computer Basic MCQs PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here